Skip to content

Duurzaam meerjaren onderhoudsplan (DMJOP) op basis van een conditiemeting van het gebouw

Hoe komt een meerjaren onderhoudsplan (MJOP) tot stand?

Een goed meerjaren onderhoudsplan, oftewel MJOP, wordt opgesteld op basis van een conditiemeting van het gebouw. Bij een MJOP opstellen, wordt er gekeken naar de constructieve toestand van het gebouw, maar ook naar de onderhoud- en installatietechnische conditie.

Is een MJOP verplicht?

Ja, elke VvE is wettelijk verplicht om een meerjaren onderhoudsplan te hebben of moet 0,5% van de herbouwwaarde van het gebouw in het reservefonds reserveren ten behoeve van onderhoud. Het MJOP is een verplicht document voor het aangaan van een financiering bij het Nationaal Warmtefonds en moet tenminste de looptijd van de gewenste financiering bedragen. Mocht het huidige MJOP dat niet hebben, dan vormt dit de uitgelezen kans voor een nieuwe MJOP opstellen.

Wat als de VvE van plan is om te gaan verduurzamen?

Dan is het verstandig om het MJOP aan te passen naar een Duurzaam MJOP, ook wel het DMJOP genoemd. Wanneer er vanuit het meerjaren onderhoudsplan (MJOP) bekend is welke verduurzamende maatregelen er getroffen kunnen worden, kan het DMJOP worden opgesteld. Vaak ziet men dat, wanneer er geen verduurzaming wordt gedaan door de VvE, er hogere lasten zijn dan wanneer er wel verduurzaamd wordt. Dit is uiteraard een goede motivator voor verduurzaming.

Contact

Heeft u een vraag over het (duurzaam) meerjaren onderhoudsplan of wilt u deze aanvragen? Vul onderstaand formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.